Северна Корея извърши изпитание на оръжие, което определи като нова балистична

...
Северна Корея извърши изпитание на оръжие, което определи като нова балистична
Коментари Харесай

Какво представляват ракетите с твърдо гориво и защо Северна Корея разработва подобно оръжие

С еверна Корея извърши тестване на оръжие, което дефинира като нова балистична ракета със междинен обхват. По думите на Пхенян това е първата сходна ракета с твърдо гориво, предопределена за изстрелване без особена предварителна подготовка.

Севернокорейски държавни медии оповестиха, че новата ракета е оборудвана с хиперзвукова маневрена управляема бойна глава. 

Тя бе изстреляна, откакто през ноември Пхенян, който разполага с нуклеарно оръжие, съобщи, че е тествал мотори с твърдо гориво за балистична ракета със междинен обхват от нов вид, а предходната година организира най-малко три тествания на новата междуконтинентална балистична ракета (МРБ) с твърдо гориво " Хвасон-18 ".

По-долу следва изложение на някои характерности на технологията с твърдо гориво, както и обяснение по какъв начин тя може да помогне на Северна Корея да усъвършенства ракетните си системи. 

Какви преимущества имат твърдите горива?

Ракетите с твърдо гориво не изискват зареждане директно преди изстрелване. Често работата с тях е по-лесна и безвредна и е нужна по-малко логистична поддръжка, а това ги прави по-трудни за засичане и заличаване от оръжията с течно гориво.

„ Тези качества са доста по-оперативни в миг на рецесия “, изясни Анкит Панда, старши теоретичен помощник в основаната в Съединени американски щати Фондация за интернационален мир " Карнеги ".

Какво съставлява технологията с твърдо гориво?

Твърдите ракетни горива са примес от гориво и окислител. За гориво постоянно се употребява железни прахуляк като алуминий, а употребеният окислител най-често е амониевият перхлорат, който е сол на перхлорна киселина и амоняк.

Горивото и окислителят са свързани посредством корав гумиран материал и са сложени в железна обвивка.

При изгарянето на твърдото гориво кислородът от амониевия перхлорат се свесва с алуминия, с цел да генерира голямо количество сила и температури над 2760 градуса по Целзий, като основава двигателна сила и отделя ракетата от стартовата площадка.

Кой разполага с такава технология? 

Твърдото гориво води началото си от фойерверките, които китайците са основали преди епохи, само че през 20-и век бе реализиран по-значителен напредък, откакто Съединени американски щати създават по-мощни ракетни горива.

Северна Корея употребява твърдо гориво в редица дребни балистични ракети с по-малък обхват. 

Съветският съюз вкара на въоръжение първата си МБР с твърдо гориво, РТ-2, при започване на 70-те години на предишния век. По-късно Франция създаде своята балистична ракета със междинен обхват – S3, известна също и като SSBS. 

Китай стартира тествания на МРБ с твърдо гориво в края на 90-те години.  

Южна Корея също съобщи, че е създала " ефикасна и усъвършенствана " технология за балистични ракети, макар че към този момент те са много по-малки.  

Твърдо против течно гориво 

Течните горива обезпечават по-голяма двигателна сила и мощ, само че изискват по-сложна технология и в допълнение тегло.

Твърдите горива са плътни и изгарят много бързо, като за малко време генерират двигателна сила. Твърдото гориво може да се съхранява дълго време, без да се поврежда или унищожава, което е постоянно срещан проблем при течното гориво.

Северна Корея сподели, че създаването на новата ѝ МБР с твърдо гориво " Хвасон-18 " " ще има коренен принос " за потенциала ѝ за контраофанзива. 

След първото изстрелване южнокорейското министерство на защитата наподобява се опита да омаловажи тестването, като уточни, че на северната ѝ съседка ще ѝ трябват " още време и старания ", с цел да овладее технологията. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР